Voor het tweede jaar op rij een ingetogen herdenking bij de Airbornebank onder aanwezigheid van slechts een beperkt aantal mensen. Ook deze keer maakte corona een grote herdenking, traditioneel de eerste zondag na 17 september, niet mogelijk.
Drijvende kracht achter de herdenking, Ulbe Anema, had verzocht om niet naar de herdenking te komen. Wel werden in de ochtend door onder meer loco-burgemeester Leonie Rolink van de gemeente Renkum bloemen gelegd.
In de korte herdenkingsrede ging Ulbe in op het 30-jarig bestaan van de Airbornebank:
“De Airbornebank is onthuld in 1991 en dat is nu dus precies 30 jaar geleden! De onthulling vond plaats door een aantal Glider Pilots en groepje Poolse veteranen.
Het waren deze Glider Pilots, verenigd in de Glider Pilot Regimental Association (GPRA) die de bank toen adopteerden als hún monument en reeds het jaar daarna o.l.v. Lnt Kolonel Nick Nichols met een grote groep veteranen kwamen voor een herdenking. Zij kwamen elk jaar en van een herinneringsbank (wat eigenlijk de bedoeling was) werd het een herdenkingsbank!
Het Glider Pilot Regiment was eigenlijk het grootste onderdeel bij de Slag om Arnhem. Elke Glider had een piloot en een co-piloot. Tegen de 600 Gliders zijn er hier in de omgeving van Wolfheze neergekomen en dat maakt dus dat er wel zo’n 1200 Glider Pilots zijn geland én na de landing deel hebben genomen aan de strijd. 229 Glider Pilots zijn er gesneuveld bij de Slag om Arnhem en ook velen zijn er gewond geraakt en krijgsgevangen genomen.
Bij de mooie royale 75e herdenking – twee jaar geleden – waren er nog twee Glider Pilots aanwezig: Ron Johnson en Frank Ashleigh en 15 man van het 1st Regiment Army Air Corps.
Ron Johnson wordt volgende maand 100 jaar en Frank Ashleigh is nu 96 jaar. Beiden kunnen niet meer komen.
We weten allemaal waarom we hier staan:
Hier, rondom Wolfheze, kwamen op 17 en 18 september 1944 meer dan 11.000 jonge mannen met zweefvliegtuigen en parachutes uit de lucht, met als doel ons te bevrijden na 4½ jaar bezetting door de Duitsers.
De Slag om Arnhem mislukte en van de slachtoffers liggen er 1754 begraven in Oosterbeek.
Op dit moment denken we terug aan al die jonge mannen die in deze Slag het allerhoogste offer brachten (hun leven); in dienst van hun land én om Nederland te bevrijden.
Laat ons tijdens de komende Minuut Stilte ná de Exhortation aan hen denken.”
Na het uitspreken van de Exhortation (Act of Remembrance), werden de kransen gelegd. Naast Leonie Rolink waren dat Paul Hendriks (namens veteranen, familie en vrienden van the ‘Glider Pilot Regiment Society’), Jeanet Klaver (namens de organisatie ‘Glider Pilot Regiment Remembered’) Kees Klaver (namens Wolfheze en het ‘Comité Airbornebank Wolfheze’) en Servi Orbens en Frans van Daal (namens de Oranjevereniging Wolfheze/Dorpsbelang Wolfheze).
Het is te hopen dat in 2022 de herdenking weer volgens traditie kan plaatsvinden.