Sinds 1991 wordt in september bij de Airbornebank, bij het Dorpsplein in Wolfheze, een herdenking gehouden om stil te staan bij iedereen die in 1944 het grootste offer bracht in een poging om Nederland te bevrijden van de Duitse bezettingsmacht. Zo ook afgelopen zondag 18 september. Een regenachtige herdenking, maar wel onder aanwezigheid van burgemeester Agnes Schaap van de gemeente Renkum. Die was, net als Ulbe Anema – die al sinds 1991 de herdenking organiseert -, verrast door het dankwoord en de bloemen die Ulbe overhandigd kreeg van het Airborne Comité Wolfheze.
De herdenking van 2022 was volgens strak protocol als andere jaren. Sinds de start in 1991 is dorpsgenoot Ulbe Anema de grote initiator. Dit keer in de stromende regen en ondanks dat was het rondom de bank goed gevuld met dorpsgenoten, Britse militairen en nabestaanden van de Glider Pilots. In de laatste vergadering van het Airborne Comité Wolfheze had Ulbe echter aangeven na 32 jaar het stokje te willen overdragen.
De bank bij het Dorpsplein is in het verleden geadopteerd door de Glider Pliots, die in grote getale rondom Wolfheze landden in 1944 op Reijerscamp, Boschhoeve en Sinderhoeve. De herdenking in het verleden was met veel veteranen die daar speciaal voor naar Wolfheze kwamen. Een lunch in de voormalige Burcht was steevast onderdeel van het programma, met als afsluiting de herdenking bij de Airbornebank. Na twee sobere herdenkingsjaren vanwege corona, was dit jaar voor het eerst dat geen enkele Glider veteraan nog aanwezig kon zijn. Nabestaanden wel.
Na de toespraak, Last post, volksliederen, kranslegging en afsluiting werd de strakke ceremonie doorbroken. Namens het Airborne Comité Wolfheze nam Frans van Daal het woord. Hij bedankte Ulbe voor de 32 jaar enorme toewijding en overhandigde onder luid applaus een bos bloemen. Hij was zichtbaar verrast en geroerd. De herdenking van allen die vielen wordt in de toekomst zeker voortgezet, op 4 mei bij dodenherdenking en in de Airbornemaand september. waar hoe en op welke wijze wordt in het Airborne Comité Wolfheze – waar Ulbe gelukkig nog altijd wel deel van uitmaakt – verder besproken.