Glidernatuurwandeling grotendeels gemarkeerd

Wie in het dorp rondloopt kan het bijna niet ontgaan zijn. Rode en groene pijlen op palen of aan lantaarnpalen met als melding Volgende keuzepunt. Het is de markering van de Glidernatuurwandeling die in 2019, bij de 75e herdenking van de Airborne, door het Airborne Comité Wolfheze is bedacht en uitgezet. De wandeling van 6 (groen) of 11 (rood) kilometer voert langs en over de velden waar in september 1944 de Gliders zijn geland.

De markering is nog niet compleet. Het deel over het terrein van Natuurmonumenten en de Buunderkamp ontbreekt nog. Het Airborne Comité Wolfheze, een werkgroep van Dorpsbelang Wolfheze, heeft een voorstel gedaan voor combinatie van de Glidernatuurwandeling en het Molenbeeksepad over het terrein van Natuurmonumenten. Dat voorstel ligt nu ter bespreking bij alle partijen die een rol spelen. De vrijwilligers van het Molenbeeksepad, Stichting Landschapsbeheer Gelderland, Natuurmonumenten en het Wandelnetwerk Veluwe.

Al in 2019 is het traject in gang gezet om de Glidernatuurwandeling gemarkeerd te krijgen. De gemeente Renkum heeft een grote rol gespeeld in het leggen van de contacten met Stichting Toerisme Lage Veluwe en het doorspelen van de digitale routes. De 6 km route voert langs de duiker over de Johannahoeve, langs de velden van de familie Schut en over de Reijerscamp. In 1944 landingszone S. De 11 km route voert verder naar de spoorwegovergang Buunderkamp en gaat over de Sinderhoeve en Boschhoeve, de landingszones X en Z. Wie zich een voorstelling maakt dat op de drie landingszones in totaal rond de 600 vliegtuigen zijn geland, krijgt een indruk van de massaliteit van de operatie. De 11 km route gaat ook over de begraafplaats waar de monumenten staan ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het bombardement op het dorp op 17 september 1944.

De wandelingen zijn ook als digitaal GPX bestand te downloaden. Klik hier voor de 6 km route en hier voor de 11 km route.