Samenwerken voor minder overlast in Wolfheze

Op het terrein van Pro Persona in Wolfheze wonen cliënten van IrisZorg, RIBW Arnhem & Veluwe Vallei, het Leo Kannerhuis en Pro Persona. Deze cliënten krijgen intensieve behandeling en woonbegeleiding bij hun psychische problemen. Een klein deel van deze bewoners veroorzaakt soms overlast in Wolfheze. Die overlast bestaat uit rondhangen, schreeuwen, middelengebruik en aanstootgevend gedrag. De gemeente Renkum pakt deze overlast aan en werkt daarom vanaf nu op proef in een multidisciplinair projectteam samen met de politie en met de betrokken zorginstellingen. Deze aanpak duurt tot 1 oktober 2024. Na een evaluatie wordt bepaald of, en hoe deze aanpak wordt vervolgd.

Wie veroorzaken er overlast

Een klein aantal cliënten van de instellingen op het terrein van Pro persona, maar ook mensen van buiten deze instellingen, zoals bijvoorbeeld dealers, veroorzaken overlast.

Verschillende aanpakken

Om de overlast tegen te gaan, zijn er verschillende aanpakken.

  • Handhaving, de zorgverbinder, zorgbeveiligers van Pro Persona en politie zijn, vooral op momenten dat er overlast is, zichtbaar aanwezig en spreken de overlastgevers aan.
    De zorgverbinder van de gemeente zoekt contact met inwoners, zorgbeveiliging, wijkagent en boa’s en gaat langs bij de plekken van overlast. De zorgverbinder is te bereiken via zorgverbinder@renkum.nl.
  • Mensen die overlast geven en die verblijven of worden behandeld bij een van de instellingen, worden in hun behandeling aangesproken op hun overlastgevende gedrag. Zij kunnen dan hulp krijgen bij het begrenzen van dat gedrag en bij het ontwikkelen van ander gedrag.
  • Overlastgevers die niet bij de instellingen in zorg zijn, worden eventueel toegeleid naar zorg door de gemeentelijke zorgverbinder.
  • Voor inwoners van Wolfheze met vragen zijn er inloopmomenten in de Heerlijkheid Wolfheze. Leef! Wolfheze organiseert deze inloopmomenten. De zorgverbinder is hierbij op vrijdag 26 juli en 2, 23 en 30 augustus om 11 uur aanwezig.
  • Het team informeert inwoners via de nieuwsbrief ‘De Wolfskreet’ en via de nieuwspagina van Dorpsbelang Wolfheze.

Het projectteam overlegt regelmatig over de aanpak. Het project wordt begeleid door een stuurgroep onder leiding van burgemeester Agnes Schaap. In de stuurgroep zitten verder de teamchef van politie en managers van Pro Persona, RIWB, Iriszorg, het Leo Kannerhuis.

Contact

Brand, diefstal, inbraak, een hartstilstand of ongeval, vernielingen, geluidsoverlast etc.. Het gebeurt ook in Wolfheze. Handig om te weten welk nummer je waarvoor belt. Klik hier voor het overzicht om melding te doen.

Bron: Gemeente Renkum